Tofu v těstíčku

Tofu obalované v cizrnovém těstíčku

Obalované tofu, to je jeden z mých prvních oblíbených receptů které jsem při přechodu na veganství připravovala. Ale tehdy jsem ho dělala „tradičně“ v trojobalu. Postupem času jsem recept upravovala, zkoušela jsem různé variace a možnosti. Například tofu „rybí prsty“, tofu ala filé, nebo taky obalované tofu stripsy do tortily…. Zlom nastal, když jsme si udělali vegan „chleba ve vajíčku“. Na tom jsme pak nějakou dobu docela uljížděli a stáhli jsme celou rodinu. Díky tomu vznikl i můj oblíbený recept na francouzské toasty, ale hlavně používání cizrnového těstíčka! Když jsem se pak jednou chystala na tofu v trojobalu, došlo mi, že vůbec nemám strouhanku ani kukuřičnou mouku, lupínky, nic, v čem to obalit. A tak jsem se rozhodla udělat jednoduše tofu v těstíčku! Vzpomněla jsem si, že mamka přece taky jakési maso obalovala jen v těstíčku, tak proč si neudělat svoji verzi!

Na dvě porce – 1 tofu potřebujete:

  • luštěninová mouka na obalení
  • 1/2 šálku cizrnové mouky
  • 1/2 – 1 šálek vody
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl, pepř
  • koření – bylinky, uzená paprika, nebo kari
  • můžete také přidat kurkuma s kayenským pepřem…

tipy:

  • Na prvotní obalení v mouce můžete použít jakýkoli druh mouky – pšeničnou, kukuřičnou, ovesnou, čočkovou… já používám buď hrachovou, nebo cizrnovou, po případě kukuřičnou.
  • Na těstíčko je nejlepší mouka cizrnová, jelikož například hrachová mouka tvoří víc hrudky a čočková méně saje.
  • Tofu nakrájejte podle toho, jak se ho chystáte použít – můžete nakrájet na 3 až 4 velké plátky, nebo tofu rozpůlit na dvě menší půlky a pak až na plátky… Můžete také tofu nakrájet na kostičky a po obalení a osmažení použít jakou krutony do polévky, nebo přidat do salátu.

Postup:

  1. Do mísy nasypte jednodruhovou luštěninovou mouku, můžete použít cizrnovou, nebo také hrachovou či mouku z červené čočky…
  2. Tofu nekrájejte na požadovaný tvar a obalte v mouce.
  3. Obalené tofu v mouce dejte bokem, pokud vám nějaká mouka zbyla, můžete ji v míse nechat, nebo ji vysypte. Záleží, jaký druh mouky jste použili a kolik Vám ji zbylo.
  4. Do mísy dejte 1/2 šálku cizrnové mouky a všechny suché suroviny.
  5. Promíchejte vidličkou, nebo metličkou.
  6. Přidejte hořčici.
  7. Pomalu přilévejte vodu s cílem získat husté těstíčko. Nevadí, když nepoužijete vodu všechnu, těstíčko nesmí být příliš řídké, teklo by.
  8. Rozehřejte nepřilnavou pánev a potřete olejem.
  9. Tofu obalte v těstíčku a pokládejte rovnou na rozehřátou pánev.
  10. Opékejte postupně z obou stran.

Hotovo!