Plněné lilky vegan

Zapečené lilky

Mám takový dojem, že existují dvě skupiny lidí. Ti co milují lilek a ti, co naopak vůbec. Byla by však velká škoda, kdybyste mu nedali šanci. U lilku stačí vědět, jak ho připravit. Já lilek miluji. Objevila jsem jeho kouzlo a ráda se s vámi podělím!

Rada č.1 je lilek před úpravou lehce posolit, nechat vypotit, aby pak nasál další chutě. Syrový lilek má docela tuhou strukturu, kterou však správnou úpravou můžete přetvořit do úžasné měkké, lahodné, šťavnaté struktury .

Jdeme na to!

Suroviny:

  • 2 střední lilky
  • 1 cibule
  • 1/2 tofu (uzené / lahůdkové)
  • hrst žampiónů
  • 250ml rajčatové omáčky / protlaku
  • olivový olej
  • česnek
  • koření – bylinky, uzená paprika

Postup:

  1. Lilky rozkrojte na půl a uprostřed vydlabejte.
  2. Vydlabanou část dejte bokem do misky.
  3. Vydlabané lilky posolte a lehce potřete olivovým olejem.
  4. Nakrájejte cibulku a nechte zezlátnout na rozehřáté pánvi.
  5. Vydlabanou část lilku nakrájejte na drobno a přidejte k cibulce. Posolte a nechte chvíli pod pokličkou dusit.
  6. Zde je ten pravý čas pro lilek, aby změnil svou strukturu. Hlídejte ho a jakmile změkne, přidejte na drobno nakrájené žampióny.
  7. Ke směsi přidejte 1/2 rozdrceného tofu na kousíčky.
  8. Přidejte uzenou papriku a bylinky. Zamíchejte a chvíli nechte.
  9. Nakonec přidejte rajčatovou omáčku a už jen lehce prohřejte.
  10. Přidejte česnek.
  11. Jakmile budete mít hotovo, naplňte směsí lilky.
  12. Na závěr ještě lehce posolte a potřete lilky olivovým olejem.
  13. Lilky pečte cca 40 minut na 185C

→ Tadá! A hotovo. Vychutnejte si lilky s čímkoli, co máte rádi. Výborné jsou i na studno.

→ Můžete před pečením posypat rostlinným sýrem.

→ Náplň lilků můžete měnit, místo tofu přidat například červenou čočku, nebo vegan mleté. Ale také quinou, rýži…. Fantazii se meze nekladou!