Ořechy
Ořechy a semínka jsou většinou přes 50 – 60 % tvořeny tuky, z 20 – 30 % bílkovinami a zbytek tvoří sacharidy. Každý ořech obsahuje jiné věci. Obsahují vysoké množství zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů. Celkově jsou bohaté na proteiny, na nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a jsou kaloricky vydatné. Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit 2/3 doporučeného denního příjmu. Mezi ty nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny patří například omega 3, 6, 9. Ty pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, mají také pozitivní vliv na činnost srdce. Některé z nenasycených mastných kyselin jsou pro náš organismus velmi důležité, tělo si je samo vyrobit neumí. Ty nasycené a nebo trans-mastné kyseliny bychom měli spíše omezovat. Nic se však nemá přehánět, aby jste si z ořechového másla neudělali kalorickou bombu!
Není ořechové máslo, jako ořechové máslo!
Velmi záleží na tom, jaké ořechy zvolíte. Másla z různých druhů ořechů mají jiné nutriční hodnoty, chuť, konzistenci…
Z hlediska výživy neuděláte chybu při výběru jakéhokoli druhu. Ořechy celkově mají spoustu nutričně hodnotných látek, zdravých tuků, vlákniny a také obsahují velkou škálu vitamínů a minerálních látek..
Některé druhy ořechů je však vhodné předem namočit – „aktivovat“, aby se staly stravitelnějšími a pro nás využitelnějšími, co se týče obsahu živin. Neaktivované ořechy mohou být hůře stravitelné.
Využití ořechových másel je velmi velké. Můžete je přidat do smoothie a kaší pro přidání nutriční hodnoty a pro lepší chuť, můžete si je namazat na wafle, palačinky, nebo na cokoli jiného. Rozmixováním másla ve vodě vznikne rostlinné rychlo mléko. Můžete je použít jako náplň, nebo místo vejce / pojidla do pečení. Hodí se do receptů různých raw kuliček a dobrůtek.
Arašídové máslo
- arašídy nejsou ořechy, ale luštěnina.
- bohaté na proteiny
- specifická chuť a struktura
- pozor, návykové a nemělo by se to s ním přehánět – může překyselovat (osobní zkušenost)
Mandlové máslo
- moje nejoblíbenější!
- úžasná chuť
- osahuje mnoho draslíku, hořčíku a vitamínu E
- obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálů
- přispívají ke zdravé střevní mikroflóře
- můžete máslo lehce rozmixovat ve vodě a udělat si tak rychle mandlové mléko
Kešu máslo
- Kešu jsou ve skutečnosti plodem ovocného stromu
- při rozmixování mají kešu ořechy úžasnou krémovou konzistenci vhodnou do jogurtů, nebo jako základ omáček…
Lískooříškové máslo
- zdravá verze „Nutelly“ – bez přidaného cukru a tuku
- obsahují nejvíc sacharidů
Recept na mandlové máslo:
- v troubě lehce opražíme 400g mandlí – cca na 10 minut (jde o to ořechy nahřát, lépe se pak mixují a povolí tuk, praží se i kvůli chuti)
- rozmixujeme za použití výkonného mixéru či food processoru (chvíli to potrvá, mandle si projdou fází drtě, tuhé hmoty a na konec másla)
- přidáme 2 lžíce javorového sirupu a 2 lžičky skořice
- pro snadnější mixování je možné přidat lžíci oleje – avokádového, kokosového..
- Hotovo! Skladovat v lednici
Mandlové máslo je moje nejoblíbenější. Proč? Protože ta chuť….