O tvůrci projektu vegan-food.cz

Ahoj!

Jmenuji se Andrea a jsem tvůrce projektu udržitelný život.

Co to znamená udržitelný život? Udržitelnost je definovaná v kontextu lidské civilizace jako praktická schopnost uspokojit základní potřeby dneška bez kompromitování budoucích generací. Znamená to kvalitní styl života, při kterém budeme jako osobnosti prosperovat a neškodit sobě ani svému okolí. Mezi oblasti, které nás v tomto smyslu ovlivňují, patří myšlení, pohyb, strava, vztahy a toxicita prostředí. Udržitelný život je propojen s šetrností vůči naší planetě. Snaha o udržitelný životní styl pro mě znamená snaha o rovnováhu, harmonii.

Žijeme ve velmi rychlé době, avšak vše se zrychlit nedá. Mysleli jsme si, že vynalezením polotovarů, různých konzerv a předem zpracovaných jídel si ušetříme čas. Ale je tomu tak opravdu? Sice příprava a nákup je mnohdy jednodušší, ale co následky? Neživá hmota co padá do žaludku, tělo se s tím pere, snaží se získat co může, ale odpadních látek je stejně víc, než živin. Víc si škodíme a pak smutníme co vše nás ze zdravotní stránky trápí. Střeva máme zanesené tak, že nemohou ani efektivně trávit. Krmíme „zlé“ bakterie ve střevech, které se množí a následně nás ovlivňují ještě ve větším měřítku. I já jsem to zažila. Mnoho symptomů a vlastně žádné řešení. Mnoho lékařů a vlastně žádné zlepšení. Proto volím raději snahu se stravovat tak, abych své tělo zbytečně nezatěžovala. Aby mělo čas a prostor samo se léčit. Je důležité si opravdu ujasnit, co chcete. Já se chci najíst tak, abych dala svému tělu dostatek živin a energie, aby mohlo fungovat. A přitom si báječně pochutnat. Abych mohla jít vesele do práce, zacvičit si, žít naplno! A ne aby moje tělo několik hodin trávilo složité jídlo, přičemž ještě mu většina z nás nedá ani prostor to v klidu strávit. Neustálé chutě, nutkání a myšlenky na jídlo, přejídání, disharmonie. Během své cesty jsem si taky uvědomila, kolik času strávím přemýšlením o jídle a jak mě moje potravinové závislosti tiše ovládají.

Vědomá strava – vím co jím, podle toho co jím si dávám i pauzy mezi jídly. Jídlo přizpůsobuji svým potřebám a plánům na ten určitý den. Taky podle toho, jak se cítím a samozřejmě podle toho, na co mám chuť, že ano. Je to dlouhodobý efektivní životní styl, který si každý z vás může najít. Začít s kompromisy. Vytvořit si vlastní balanc.

Ve svých receptech používám primárně původní nezpracované suroviny, které případně  sama upravím. Velmi mě baví energie z živé stravy a tak část denního jídelníčku tvoří právě tepelně nezpracované potraviny. Sama jsem se divila, jaké všelijaké dobroty se dají vytvořit. A jak uspokojit chutě tak, aby hned potom nepřišly další. Na dobré jídlo si opravdu potrpím a tak mezi recepty najdete i rostlinné alternativy klasických chuťovek/receptů.

Neudržitelnost dnešního potravinářského průmyslu je až alarmující. Stejně jako toxicita našeho prostředí či zahlcenost plasty a nesmysly, které vůbec nepotřebujeme. Jsme balamuceni na každém kroku a ani si toho nemusíme být vědomi.

Důležité je také nezapomínat na to, že i naše myšlení je naší součástí. Naše myšlenky nás během dne velmi ovlivňují. A ne všechny myšlenky jsou pro náš rozvoj a pohodu vhodné.

Moje cesta tímto směrem začala v roce 2015. Studovala jsem tehdy na gymnáziu a začaly ke mě přicházet informace. Začala jsem si různé věci uvědomovat. Nejdříve mě zasáhlo veganství a ekologie. Maturovala jsem z biologie a postupně se začalo rozšiřovat moje povědomí o vlastní existenci. Naše tělo, způsob fungování. Věci se začaly propojovat. Odstěhovala jsem se do Olomouce, v průběhu vysoké školy jsem volný čas věnovala tvoření a poznávání. Tento směr se stal mým koníčkem a začalo mě to velmi naplňovat. Nákup bez obalu, výroba kosmetiky i domácích prostředků, eko alternativy a hlavně tvoření božích jídel a chuťovek. Potkala jsem svého úžasného muže, který o zdravém životním stylu tehdy neměl ani páru. Po měsíci jsme se zasnoubili, najeli na stejnou vlnu a od té doby nás to baví ještě víc. Kdyby nám někdo v minulosti řekl, že budeme žít tak, jak žijeme teď, asi bychom nevěřili. Společně jsme se účastnili všech vegan festivalů, měla jsem možnost zúčastnit se veganské kuchařské soutěže a dělat cartering pro festivalovou crew. Také jsme poznali úžasné lidi se stejným životním směrem. Je to takové mé životní poslaní a tahle flow mě velmi baví.

Tento web jsem založila v roce 2021, abych šířila povědomí o tom, jak se dají věci dělat jinak. Ráda bych byla inspirací na vaši cestě. Zaměřuji se zde na rostlinné recepty, zdravý životní styl, alternativní medicínu, ekologické vychytávky, recepty a tipy pro domácnost, tipy na nákupy… zkrátka svůj životní styl a vše co se ho týká.

Z láskou vaše SpaceBae 💜